L-arginine: Voordelen, dosering, bijwerkingen en meer (2024)

L-arginine kan de bloedsomloop stimuleren, atletische prestaties verbeteren en helpen bij herstel tijdens ernstige ziekten. Er kunnen echter reacties optreden in combinatie met bepaalde medicijnen.

L-arginine: Voordelen, dosering, bijwerkingen en meer (1)

Dit artikel duikt in de voordelen en toepassingen van L-arginine supplementen.

Inhoudsopgave
  • Wat het is
  • Voordelen voor de gezondheid en gebruik
  • Dosering
  • Overdosis
  • Interacties
  • Opslag
  • Specifieke populaties
  • Alternatieven

Wat is L-arginine?

L-arginine is een soort aminozuur. Zie aminozuren als de bouwstenen van eiwitten. Ze zijn er in twee soorten: essentieel, die we uit voedsel moeten halen omdat ons lichaam ze niet kan aanmaken, en niet-essentieel, die ons lichaam kan aanmaken.

L-arginine valt in een speciale categorie - het is semi-essentieel. Dit betekent dat je lichaam in bepaalde situaties, zoals tijdens de zwangerschap, als je een baby bent, bij ernstige ziekte of na een verwonding, niet genoeg kan produceren, zodat je het uit je voeding nodig hebt.

Een van de belangrijkste taken is het maken van stikstofmonoxide, dat helpt bij verschillende lichaamsfuncties zoals het regelen van de bloedstroom, het helpen van onze cellen bij het produceren van energie en het communiceren van cellen met elkaar.

Het maakt ook de weg vrij voor andere aminozuren, waaronder glutamaat, proline en creatine. Deze zijn essentieel voor een goede werking van ons immuunsysteem. Arginine is bijvoorbeeld cruciaal voor de groei van T-cellen - een type witte bloedcel dat essentieel is voor onze afweer.

Als je niet genoeg L-arginine hebt, kan het de werking van je cellen en organen verstoren, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Ons lichaam krijgt L-arginine op een paar manieren: uit een ander aminozuur genaamd citrulline, uit de afbraak van eiwitten die we eten, of rechtstreeks uit voedsel dat we eten.

Je vindt het in eiwitrijke voeding zoals vlees, kip, melkproducten, noten, sojavoeding en zeevruchten. Gemiddeld krijgen we dagelijks ongeveer 4-6 gram L-arginine binnen via onze voeding.

Om je een idee te geven: studies geven aan dat ons dagelijks voedsel bijdraagt aan ongeveer 25-30% van de totale hoeveelheid L-arginine in ons lichaam.

Als je op zoek bent naar meer, kun je L-arginine ook uit supplementen halen. Ze zijn er in verschillende vormen, zoals poeders, vloeistoffen, capsules en pillen, en zijn gemakkelijk te vinden in winkels of online.

Voorgesteld voor u:Magnesium dosering: Hoeveel moet je per dag innemen?

Samenvatting: L-arginine is een semi-essentieel aminozuur dat belangrijk is voor de productie van stikstofmonoxide, ondersteuning van de immuunfunctie en nog veel meer. Het komt voor in voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte en noten, maar kan ook als supplement worden ingenomen.

Gezondheidsvoordelen en gebruik van L-arginine

Supplementen met L-arginine zijn favoriet bij sporters, mensen met bepaalde gezondheidsproblemen en mensen die herstellen van een ziekte. Terwijl sommige beweringen over de voordelen worden ondersteund door onderzoeken, zijn andere misschien overdreven.

L-arginine zou sportprestaties kunnen verbeteren

Sommige onderzoeken suggereren dat L-argininesupplementen atletische prestaties kunnen verbeteren door het stikstofmonoxidegehalte te verhogen, waardoor de bloedstroom naar de spieren toeneemt.

Uit een onderzoek uit 2017 met 56 mannelijke voetballers bleek bijvoorbeeld dat het dagelijks innemen van 2 gram L-arginine gedurende 45 dagen hun prestaties aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een placebogroep. Uit een ander onderzoek met 9 mannelijke deelnemers bleek dat het nuttigen van een drankje met 6 gram L-arginine een uur voor een zware training leidde tot hogere stikstofmonoxideniveaus en een langere duur van de training. Veel andere onderzoeken spreken echter tegen dat L-arginine de atletische prestaties verbetert.

L-citrulline, verwant aan L-arginine, is misschien een effectievere keuze voor atletische verbetering.

Voorgesteld voor u: Natuurlijke Viagra: 7 voedingsmiddelen en supplementen om je libido een boost te geven

L-arginine kan de bloeddruk regelen

Mensen met een verhoogde bloeddruk kunnen baat hebben bij L-arginine supplementen. L-arginine helpt bij de productie van stikstofmonoxide, dat cruciaal is voor het ontspannen van de bloedvaten en het beheersen van de druk.

Een review in 2016, waarin 7 onderzoeken werden geanalyseerd, toonde aan dat zowel orale als IV L-argininesupplementen de systolische en diastolische bloeddruk bij volwassenen met hypertensie merkbaar verlaagden.

L-arginine biedt ondersteuning tijdens ernstige ziekten

Tijdens ziekte of na een operatie kan ons lichaam meer arginine nodig hebben dan het kan produceren. Een tekort kan leiden tot problemen zoals een verminderde immuunfunctie en een verstoorde bloedstroom. Daarom worden argininesupplementen soms gegeven in klinische settings om het herstel te ondersteunen, vooral bij aandoeningen zoals ernstige infecties, brandwonden of na operaties.

L-arginine zou bloedsuiker kunnen reguleren

L-arginine kan mensen met diabetes helpen door de glucosestofwisseling te verbeteren en de insulinegevoeligheid te vergroten. Omdat stikstofmonoxide cruciaal is voor insulineactiviteit, kan het verhogen van de stikstofmonoxideniveaus onze cellen helpen om glucose effectiever te gebruiken. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat langdurig gebruik van L-arginine diabetes kan helpen voorkomen bij gevoelige personen.

Andere potentiële voordelen

Enkele andere potentiële voordelen van L-arginine zijn:

  • Het aanpakken van erectiestoornissen. Uit een review in 2019 bleek dat dagelijkse doses tussen 1,5-5 gram arginine de symptomen van erectiestoornissen verbeterden.
  • De bloedsomloop verbeteren. Hoewel sommigen geloven dat L-arginine de bloedsomloop kan verbeteren, zijn de resultaten van onderzoeken gemengd.
  • Voorkomen en behandelen van zwangerschapsvergiftiging. Sommige bevindingen wijzen erop dat L-arginine tijdens de zwangerschap kan helpen bij het beheersen of voorkomen van zwangerschapsvergiftiging, een aandoening die wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en urine-eiwit.

Hoewel de lijst verschillende potentiële voordelen omvat, wordt L-arginine ook onderzocht op zijn invloed op andere gezondheidsaandoeningen, zoals obesitas, hartkwalen, kanker, PCOS, onvruchtbaarheid en angst. Maar overtuigend bewijs ontbreekt nog op veel gebieden.

Voorgesteld voor u: Tribulus terrestris: voordelen, veiligheid en bijwerkingen

Velen geloven ook dat L-arginine verkoudheid kan afweren of kan helpen bij gewichtsverlies, maar concrete wetenschappelijke ondersteuning is beperkt.

Samenvatting: L-arginine is een supplement dat om verschillende redenen wordt genomen, waaronder verbetering van sportprestaties, bloeddrukregeling, het beheersen van kritieke ziekten en bloedsuikerbeheersing. Hoewel sommige onderzoeken potentiële voordelen laten zien, zoals betere sportprestaties en verlaagde bloeddruk, zijn de resultaten gemengd en is er meer onderzoek nodig om de effectiviteit voor veel aandoeningen te bevestigen.

Bijwerkingen begrijpen en voorzichtig zijn met L-arginine

Onderzoeken wijzen uit dat L-arginine, wanneer het als supplement wordt ingenomen, meestal veilig is en meestal geen problemen veroorzaakt, zelfs wanneer het meer dan een jaar lang dagelijks wordt gebruikt.

Toch kunnen sommige mensen last krijgen van een opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid en diarree, vooral als ze grote doses nemen, zoals 9 gram of meer per dag.

Interessant is dat uit een onderzoek dat 90 dagen duurde en waaraan 142 mensen deelnamen, bleek dat dagelijkse hoeveelheden tot 30 gram geen problemen veroorzaakten. Dit wijst erop dat zelfs als je veel L-arginine neemt, het waarschijnlijk goed is voor een korte periode.

Zelfs met de over het algemeen veilige staat van dienst, zijn er bepaalde mensen die arginine supplementen beter kunnen vermijden. Als je last hebt van astma, levercirrose, nierproblemen, lage bloeddruk of een specifieke erfelijke aandoening die van invloed is op de verwerking van arginine genaamd guanidinoacetaat methyltransferase deficiëntie, kun je L-arginine beter overslaan omdat het misschien niet bij je past.

Samenvatting: L-arginine is over het algemeen veilig om te nemen als supplement, maar grote doses van meer dan 9 gram per dag kunnen maagproblemen veroorzaken. Mensen met aandoeningen zoals astma, lever- of nierziekten of bepaalde erfelijke aandoeningen moeten het echter vermijden.

Dosering L-arginine en hoe het in te nemen

De juiste hoeveelheid L-arginine die je moet nemen kan sterk variëren, afhankelijk van wat je ermee hoopt te bereiken.

Toen onderzoekers bijvoorbeeld onderzochten welke invloed L-arginine heeft op de bloeddruk, testten ze doses van 6 tot 30 gram per dag gedurende perioden variërend van 2 tot 24 weken.

Sommige onderzoeken suggereren dat een dagelijkse inname van 1,5 tot 5 gram L-arginine kan helpen bij erectiestoornissen.

Als het wordt gebruikt voor de behandeling van zwangerschapsvergiftiging, wordt er meestal 3 tot 4 gram per dag ingenomen gedurende maximaal 12 weken, of totdat de baby is geboren, dit alles onder het toeziend oog van een arts. In sommige gevallen, als een zwangere vrouw een hoge bloeddruk heeft, kan L-arginine in een kliniek rechtstreeks in haar aderen worden toegediend.

Voorgesteld voor u: 8 bewezen gezondheidsvoordelen van ginseng

Hoewel onderzoeken en klinieken soms grotere doses gebruiken, is het voor dagelijks gebruik verstandig om onder de 9 gram L-arginine per dag te blijven. Dit helpt om maaggerelateerde problemen zoals een misselijk gevoel, diarree of een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Een kleine tip: Voor de beste resultaten neem je L-arginine tussen je maaltijden door. Dit zorgt ervoor dat je lichaam het op de best mogelijke manier opneemt.

Samenvatting: De dosering van L-arginine varieert afhankelijk van het doel: voor bloeddruk is het 6-30 gram per dag gedurende een paar weken; voor erectiestoornissen 1,5-5 gram per dag; en voor zwangerschapsvergiftiging 3-4 gram per dag. Om bijwerkingen te voorkomen, wordt geadviseerd om minder dan 9 gram per dag te nemen en tussen de maaltijden in te nemen voor de beste opname.

Overdosis L-arginine

Hoewel arginine meestal als veilig wordt beschouwd, zelfs in hoge doses, is er nog steeds een risico als je te veel neemt. Dit kan vooral riskant zijn voor kinderen. Meer details hierover worden verder in dit artikel besproken.

Mogelijke interacties

L-arginine gaat mogelijk niet goed samen met sommige medicijnen. Hier is een lijst met mogelijke interacties:

  • Medicijnen voor de bloeddruk: Voorbeelden zijn enalapril, losartan, amlodipine en furosemide.
  • Medicijnen voor erectiestoornissen: Zoals sildenafil citraat en tadalafil.
  • Medicijnen die het bloed dunner maken: Zoals clopidogrel, enoxaparine, heparine en warfarine.
  • Medicijnen voor diabetes: Insuline, pioglitazon en glipizide zijn enkele voorbeelden.
  • Medicijnen om de bloeddoorstroming te bevorderen: Denk aan nitroglycerine, isosorbide en dergelijke.
  • Waterpillen of diuretica: Waaronder amiloride, triamtereen en spironolacton.

L-arginine kan ook een wisselwerking hebben met sommige supplementen:

  • Supplementen die de bloeddruk verlagen: Co-enzym Q10, kattenklauw en visolie zijn er een paar.
  • Supplementen die de bloedsuiker kunnen verlagen: Zoals fenegriek, Panax ginseng en guarpitmeel.
  • Supplementen die werken als bloedverdunners: Zoals kruidnagel, knoflook en ginkgo biloba.
  • Xylitol: Als je L-arginine hiermee mengt, kan dit leiden tot een daling van de bloedsuikerspiegel.

Samenvatting: L-arginine kan een wisselwerking hebben met verschillende medicijnen, waaronder die voor bloeddruk, erectiestoornissen, diabetes en meer. Het kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde supplementen die invloed hebben op de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en bloedstolling, en ook met xylitol, dat de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Hoe L-arginine bewaren en gebruiken

Bewaar je L-arginine supplementen op een koele en droge plek. Hoewel kamertemperatuur (rond 25°C) ideaal is, kunnen ze korte momenten tot 40°C aan. Zorg er wel voor dat ze niet te warm of vochtig zijn.

L-arginine gebruiken tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft

L-arginine speelt soms een rol tijdens de zwangerschap, vooral in gevallen als zwangerschapsvergiftiging.

Als een zwangere vrouw L-arginine supplementen krijgt, dan is dat meestal om een duidelijke medische reden en een deskundige in de gezondheidszorg zal hier altijd op toezien. Voorbeelden van zulke redenen zijn risico’s in verband met zwangerschapsvergiftiging of problemen met de groei van de baby in de baarmoeder.

Sommige gegevens suggereren dat L-arginine de gezondheid van zowel de baby als de aanstaande moeder kan bevorderen, of ze nu in een welvarende of meer uitdagende leefsituatie verkeren.

Het zit zo: Zwangerschap zorgt ervoor dat het lichaam meer L-arginine nodig heeft omdat de baby groeit en de placenta zich vormt. Soms, vooral voor vrouwen in gebieden waar voedzaam voedsel moeilijk te krijgen is, voldoet het dieet niet aan deze behoefte. Sommige vrouwen hebben dan eiwit- of aminozuursupplementen nodig om aan hun behoefte te voldoen.

Deze supplementen kunnen ook vrouwen helpen die een heel specifiek dieet volgen of die te maken hebben met hevige ochtendmisselijkheid en niet genoeg voedingsstoffen uit hun voeding kunnen halen.

Als je zwanger bent, neem dan geen supplementen zonder toestemming van je zorgverlener. Als je L-arginine overweegt, praat dan met hem of haar.

Er is niet veel onderzoek gedaan naar L-arginine voor moeders die borstvoeding geven. Dus als je borstvoeding geeft, raadpleeg dan je arts voordat je L-argininesupplementen gaat gebruiken. Zij zullen je begeleiden bij wat het beste is.

Samenvatting: L-arginine wordt soms voorgeschreven tijdens de zwangerschap voor specifieke aandoeningen zoals zwangerschapsvergiftiging, omdat het de zwangerschap en de gezondheidsresultaten kan verbeteren. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan altijd een zorgverlener voordat je L-argininesupplementen gaat gebruiken.

L-arginine richtlijnen voor specifieke populaties

Het is aangetoond dat L-arginine veilig is voor veel mensen, van zwangere vrouwen tot ouderen. Mensen met nier- of leverproblemen moeten het echter vermijden.

Voorgesteld voor u: Tongkat ali extract: Voordelen, bijwerkingen en dosering

In een medische omgeving kunnen kinderen L-arginine supplementen krijgen en die zijn meestal goed als de dosis goed is. Maar het is cruciaal dat een deskundige in de gezondheidszorg hierop toeziet.

Geef geen L-arginine aan je kind tenzij een zorgverlener het adviseert. Er is een goede reden voor deze voorzichtigheid: als kinderen te veel L-arginine binnenkrijgen, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen krijgen, zelfs levensbedreigende problemen.

Samenvatting: L-arginine is veilig voor veel mensen, waaronder zwangere vrouwen en oudere volwassenen, maar mensen met lever- of nierproblemen moeten het vermijden. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je L-arginine aan kinderen geeft, omdat een onjuiste dosering zeer schadelijk kan zijn.

L-arginine alternatieven

Als je L-arginine consumeert, verwerken je spijsverteringsstelsel en lever het snel, waardoor er niet veel in je bloed terechtkomt. Daarom suggereren sommigen dat L-citrulline, dat in het lichaam wordt omgezet in L-arginine, een effectievere manier is om het arginineniveau te verhogen.

L-citrulline is een aminozuur dat als supplement kan worden ingenomen als alternatief voor L-arginine.

Dit aminozuur, L-citrulline, verandert in L-arginine dankzij bepaalde reacties die voornamelijk in je nieren plaatsvinden.

Onderzoeken wijzen uit dat L-citrulline de L-argininespiegel in het lichaam effectief kan verhogen, zelfs meer dan het direct innemen van L-argininesupplementen.

De voordelen van L-citrulline lijken die van L-arginine te weerspiegelen. Beide kunnen bijvoorbeeld helpen bij het verlagen van de bloeddruk en hebben aangetoond te kunnen helpen bij erectiestoornissen.

Er is ook bewijs dat L-citrulline, alleen of in combinatie met L-arginine, atletische prestaties kan verbeteren en spierherstel kan bevorderen. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat L-citrulline beter is dan L-arginine in het verbeteren van atletische vaardigheden.

Dus voor sporters die hun prestaties willen maximaliseren, kan L-citrulline of een mix van beide aminozuren gunstiger zijn dan alleen L-arginine.

Voorgesteld voor u: Glutamine: Voordelen, gebruik en bijwerkingen

Samenvatting: L-citrulline is een aminozuur dat de L-argininespiegel in het lichaam effectiever kan verhogen dan wanneer je L-arginine direct inneemt. Dit zou vergelijkbare gezondheidsvoordelen kunnen bieden zoals verlaagde bloeddruk en verbeterde atletische prestaties, waardoor het mogelijk gunstiger is voor atleten dan alleen L-arginine.

Samenvatting

L-arginine is een aminozuur dat voorkomt in voedingsmiddelen zoals vlees en noten en dat kan helpen het immuunsysteem te versterken en atletische prestaties te verbeteren.

Hoewel het over het algemeen veilig is, kan het innemen van meer dan 9 gram per dag maagproblemen veroorzaken.

Bepaalde mensen, zoals mensen met leverproblemen of astma, moeten het vermijden.

Overdosering kan vooral schadelijk zijn voor kinderen.

Raadpleeg altijd een arts voor gebruik, vooral tijdens de zwangerschap of als je het aan kinderen geeft.

Bewaar het op een koele, droge plaats.

Een ander aminozuur, L-citrulline, zou het L-arginineniveau in het lichaam effectiever kunnen verhogen.

L-arginine: Voordelen, dosering, bijwerkingen en meer (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 6048

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.