Arginine is een aminozuur. Aminozuren spelen een belangrijke rol in het lichaam. Het zijn stoffen die de chemische omzetting van voedingsnutriënten bewerkstelligen. Het lichaam kan met met behulp van aminozuren zorgen dat alle benodigde stoffen worden aangemaakt en alle processen naar behoren verlopen. Arginine is in 1886 ontdekt door de Zwitserse chemicus Ernst Schultze.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Wat is arginine?
- Waar zit arginine in?
- Wat doet arginine?
- Noten zijn goed voor het hart
- Wat kan arginine nog meer?
- L-arginine en OPC´s stimuleren erectie
- Arginine en kanker
Wat is arginine?
Arginine behoort tot de belangrijke aminozuren voor het menselijk lichaam. Mensen maken het zelf aan. In het algemeen is het niet nodig om arginine als supplement te slikken, alhoewel het in pilvorm verkocht wordt. Een aminozuur dat het lichaam zelf kan aanmaken wordt niet-essentieel genoemd. Essentiële aminozuren zijn stoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. In sommige, uitzonderlijke omstandigheden kan de mens arginine niet aanmaken; het is in deze gevallen een essentieel aminozuur geworden. Baby's kunnen nog geen arginine aanmaken, maar zij krijgen arginine binnen via borst- of flesvoeding.
Cashewnoten bevatte arginine / Bron: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Waar zit arginine in?
Volwassenen en kinderen kunnen arginine aanmaken en krijgen het bovendien binnen via voedsel. Vegetarisch voedsel waar veel arginine in zit is: Hollandse kaas, yoghurt, melk, tarwemeel, boekweitmeel, havermout, pinda´s, kokosnoot, pecannoten, cashewnoten, walnoten, amandelen, paranoten, hazelnoten, pijnboompitten, pompoenzaden, sesamzaad, zonnebloempitten, kikkererwten en gekookte sojabonen. In vele soorten vis en vlees zit eveneens arginine.
Wat doet arginine?
Er worden vele functies door arginine in ons lichaam uitgevoerd. Arginine speelt een cruciale rol in celverdeling, wondgenezing, het verwijderen van ammoniak uit het lichaam en in het vrijkomen van hormonen. Arginine is de precursor van stikstofmonoxide. Dat betekent dat het lichaam uit arginine stikstof maakt. Stikstof speelt een belangrijke rol als neurotransmitter in het zenuwstelsel. Het is een signaalstof. Het ontspant bijvoorbeeld de gladde spiercellen in het maag-darmkanaal en de penis. Daarnaast speelt stikstof een rol in de vasodilatatie of het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor wordt de bloeddruk lager.
Noten zijn goed voor het hart
Om bovengenoemde reden zijn er onderzoeken gedaan naar de effecten van L-ariginine op mensen met aderverkalking. Uit deze onderzoeken blijkt dat mensen met aderverkalking een positief medisch effect hebben van de inname van arginine als supplement. Daaraan kan worden toegevoegd dat het eten van argininerijke noten, waar voor het hart en bloedvaten meer gezonde stoffen in zitten, wel eens een belangrijk middel kan zijn in het bestrijden van aderverkalking en hart- en vaatziekten in het algemeen. Los van de onderzoeken naar arginine blijkt namelijk uit andere wetenschappelijke onderzoeken dat het eten van noten positieve effecten heeft op het hart.
Wat kan arginine nog meer?
Stikstof herstelt gebroken botweefsel en wondweefsel sneller. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt voorts dat de tijd waarin beschadigd lichaamsweefsel herstelt aanzienlijk verkleint door arginine. Behalve een precursor voor stikstof, is arginine ook een precursor voor ureum, wat weer stikstof en ammoniak uit ons lichaam verwijdert. Ammoniak is een afvalstof dat ontstaat na diverse chemische omzettingen. Arginine maakt ornithine aan, een stof die het verwijderen van urem en ammoniak bespoedigt. De neurotransmitter agmatine wordt eveneens uit arginine aangemaakt. Agmatine is op zijn beurt nodig bij de aanmaak van creatine, een stof die velen kennen als supplement in de sport- en bodybuildwereld. Creatine helpt inderdaad mee de spieren op te bouwen. Het innemen van creatine als supplement heeft enkele ongewenste bijwerkingen zoals een mogelijk verslechterd functioneren van de nieren. Daarom zouden sporters er voor kunnen kiezen om hun creatine in de vorm van arginine te consumeren; ofwel door het eten van tarwe, boekweit, noten en zaden.
Zonnebloempitten bevatten arginine / Bron: GerFes, Wikimedia Commons (Publiek domein)
L-arginine en OPC´s stimuleren erectie
L-arginine wordt gebruikt om erectiestoornissen te verhelpen. Wanneer een groep mannen met een erectiestoornissen alleen arginine inneemt, maakt het weinig effect; de combinatie van arginine en pycogenol is daarentegen een goed werkend medicijn voor deze aandoening. Na twee maanden arginine en pycagenol dagelijks slikken is bij 92.5% van de mannen met een erectiestoornis het probleem verholpen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Pycogenol is een Oligomere ProanthoCyanidine(OPC) waar patent op zit. OPC´s zijn sterkere antioxidanten dan vitamine C of E. Er zijn OPC´s zonder patent, deze zitten bijvoorbeeld veel in druivenpitten, blauwe bosbesblad en rode bosbesblad. Verder zitten OPC´s veel in appels, appelbessen, cacaobonen, veenbessen, zwarte bessen en zelfs in groene thee en zwarte thee. Als je de natuurlijke weg zou willen volgen tegen een erectiestoornis dan kun je één van bovengenoemde producten samen met argininehoudende voeding eten.
Arginine en kanker
Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mensen met trauma en kanker. Het bleek dat in de jaren voordat men kanker had er in feite sprake was van een argininetekort. Dat kan erop wijzen dat het lichaam niet meer genoeg arginine aanmaakt. In dit verband is het belangrijk om op te merken dat de cellen van het immuunsysteem of de T-cellen arginine nodig hebben om hun werking uit te oefenen, Wetenschappers weten nog niet precies hoe het immuunsysteem een rol speelt bij kanker maar het is in ieder duidelijk dát het immuunsysteem een cruciale rol speelt. Ook mensen met trauma maken minder arginine aan en blijken daardoor vatbaarder voor het ontwikkelen van allerlei ziekten.
Lees verder
- De geneeskracht van Ginkgo Biloba
- De geneeskracht van kersen
- De geneeskracht van passiebloem of passiflora incarnata
- De geneeskracht van pastinaak
- De geneeskracht van Lithothamnium
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arginine de natuurlijke viagraAminozuren zijn de bouwstenen van proteïnen of eiwitten. Ze zijn noodzakelijk voor de opbouw van structuurproteïnen (zoa…
Arginine: supplement voor sporters op elk niveauArginine is een populair supplement onder sporters. Dat is niet zo gek wanneer je bedenkt dat het sporters op veel gebie…
Ornithine of NO-booster gebruiken bij krachttrainingWie aan krachttraining, bodybuilding of powerliften doet is doorgaans zeer minutieus met voeding bezig. Omdat niet alle…
Creatine gebruik: de voordelen en de bijwerkingenCreatine staat vooral bekend als middel dat wordt gebruik voor krachttoename en voor de ontwikkeling van grotere spieren…
Chlorella; groene alg met hoge voedingswaardeChlorella is een eencellige groene alg die behoort tot de familie van groenalgen, een familie met meer dan 8200 soorten.…
Gember, medicijn in de fytotherapieGember was vroeger in Europa zo duur dat het als betaalmiddel werd gebruikt. Via handelaars uit Arabië is gember vanaf I…
Bronnen en referenties
- Noten zijn goed voor het hart: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11122711
- Arginine tegen erectieproblemen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12851125
- http://vitamins.lovetoknow.com/Recommended_Daily_Dosage_of_L_Arginine
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofmonoxide#Rol_van_stikstofmonoxide_in_het_lichaam
- Arginine en hoge bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15465790
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12851125
- Arginine goed voor bloedvaten/hart: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15465790
- Arginine en immuunsysteem, kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17513447
- http://en.wikipedia.org/wiki/Creatine
- http://de.wikipedia.org/wiki/Agmatin
- http://en.wikipedia.org/wiki/Ornithine
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Ureum
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofmonoxide#Rol_van_sti
- Kstofmonoxide_in_het_lichaam
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Vasodilatatie
- Afbeelding bron 1: Midori, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
- Afbeelding bron 2: GerFes, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties
Tinie, 07-01-2016 Arginine maakt ons lichaam zelf aan met behulp van proteïnerijk voedsel. In principe is het zo dat het lichaam zelf bepaalt wat de juiste hoeveelheid arginine is. Supplementering kan onnodig zijn als je juist eet. Een expert in medicinale voeding zou kunnen aanraden waarin veel proteïnen zitten. Echter, je kan niet zomaar een medicinaal advies geven op basis van een vraag. Iedereen is namelijk verschillend. Daarom is bij elk medisch gebruik van een voedselsoort, supplement of natuurmedicijn overleg gewenst.
Ik heb gehoord dat aminozuur arginine zou helpen om beter te kunnen slapen.
Klopt dat?Reactie infoteur, 09-02-2016
Het kan kloppen dat je dat gehoord hebt. Echter het is nog geen wetenschappelijk feit Er zijn alleen aanwijzingen dat het invloed heeft op het slaappatroon van ratten op basis van één onderzoek uit 2012. Uzzi en Yfat Reiss Gendell zijn mensen die supplementering met arginine aanraden maar die visie wordt nauwelijks gedeeld.
Marjolein, 19-11-2014 Ten tweede zeg je dat je last hebt van dunne en tere bloedvaten ondanks de medicijnen. dat moet zijn: dankzij de medicijnen. Veel vers fruit en verse groente, met name bleekselderij brengen de bloeddruk omlaag tot gewenste niveaus. Hartelijke groet Thomas Dijkman
Hoeveel arginine moet ik innemen per dag, want de hoeveelheden per merk en capsule wisselen. ik heb al jaren hoge bloeddruk, ondanks medicijnen en ik heb dunne en tere bloedvaten, dus wil ik arginine gaan gebruiken om een betere conditie van mijn bloedvaten te krijgen.
Heel graag een antwoord van U.
Bij voorbaat hartelijk dank en met vriendelijke groet,
MarjoleinReactie infoteur, 20-11-2014
Ten eerste moet je geen arginine supplementen nemen. Daar zit synthetische arginine in. Daar heeft het lichaam niks aan. eet gewoon de voeding die in het artikel staat. Daar zit genoeg arginine in.
Cor, 14-08-2014 Verder is het lichaam geen machine. Een erectieprobleem is geen kwestie van te weinig chemicaliën-aanmaak in het lichaam. Het is veeleer een psychisch probleem waar velen mee te maken hebben. Het is belangrijk om gezond te eten en geen fabrieksproducten maar veel verswaar te gebruiken; dat kan een erectieprobleem voorkomen. Maar ik ben geen therapeut en weet niet wat je allemaal eet. Je zou naar een natuurarts kunnen gaan voor een analyse.
Vraag! Sinds enige tijd gebruik ik (3x daags) Agrinine samen met Pycrogenol, dit i.v.m. mijn erectie probeem. Enkele malen heb ik geprobeerd als extra Cialis 20 mg. te gebruiken, maar geheel 0 resultaat. Mijn vraag is dan ook kan Cialis negatieve invloed hebben op mijn gebruik van Arginine, doordat de prikkel totaal verdwijnt?
Heel graag een antwoord van U. Bij voorbaat hartelijk dank en met vriendelijke groet.
Cor Maring.
Advies?Reactie infoteur, 17-08-2014
Ik ben geen arts maar pycnogenol zoiu ik niet gebruiken. Het heeft ten eerste zeer veel interacties met andere medicijnen en ten tweede zorgt het voor een harder werkend immuunsysteem. Dat betekent beslist niet dat pycnogenol goed is voor het immuunsysteem maar dat betekent dat het lichaam pycnogenol als bedreiging ziet, waardoor het immuunsysteem genoodzaakt is harder te werken.